Vyčistiť, skontrolovať a naskladniť plodiny. Je vaša hala pripravená na žatvu?

Čas žatvy obilnín je na spadnutie. Ešte predtým, než pošlete kombajny na pole, dôkladne skladovaciu halu a silá skontrolujte. Prostredie, v ktorom budú obilniny uskladnené, je na úspech žatvy rozhodujúce. A v extrémnom prípade vás môže pripraviť o celú úrodu.

Mole, zavíjače, pavši, ale aj pleseň alebo hlodavci všetkých veľkostí – zoznam škodcov úradujúcich v uskladnenom obilí nemá koniec. Ich preniknutiu a množeniu v sklade pomáhajú predovšetkým nevhodné podmienky, najmä vysoká vlhkosť a teplota a nedostatočné ošetrenie priestorov pred uložením obiliek.

Je nutné zdôrazniť, že skladová hala má slúžiť výhradne na uskladnenie zožatých plodín. Nepatrí do nej žiadna nadbytočná technika, nesmie slúžiť ako garáž a už vôbec nie ako stajňový priestor. Ak v hale väčšinu roku chováte hospodárske zvieratá, na uloženie obiliek ju skrátka nepripravíte.

V lepšom prípade dôjde k zníženiu kvality uchovávaných plodín; v tom horšom budú obilky kvôli prieniku patogénnych mikroorganizmov zdraviu nebezpečné. Privoláte tým na seba nielen hnev zákazníkov, ale aj pozornosť úradov – a s ňou vysoké sankcie. A okrem toho – aj stopové množstvo je pre odberateľov dôvodom k reklamácii celej várky.

Pripravte svoju halu na žatvu - krok po kroku

Počas zimy skladovacie priestory dokonale vyčistite. Vajíčka a larvy škodcov sa často skrývajú v zbytkoch obiliek z predchádzajúcej sezóny, vďaka chladnému počasiu je ale ich aktivita minimálna a nehrozia migráciou. Mechanicky odstráňte všetky biologické zvyšky; zamerajte sa aj na spáry v stene a štrbiny v strojoch.

Mimoriadne účinná je tzv. fumigácia, teda rozvedenie plynu na báze fosforu do nie príliš prístupných priestorov. Tento úkon ale zverte školeným pracovníkom. Používané plyny sú zdraviu škodlivé; po fumigácii je nutné sklad niekoľko dní nechať uzatvorený a potom ho poriadne vyvetrať.

Pred aj po naskladnení obiliek sklad priebežne monitorujte, napríklad pomocou lapačov. Výskyt škodcov riešte primeranými prostriedkami – proti hmyzu účinkujú tzv. reziduálne insekticídy (pôsobia až 6 mesiacov), rozvoju plesní bránia fungicídy. Postreky fungujú aj preventívne – pri aplikácii na murované a kovové povrchy haly bránia prieniku škodcov až 3 mesiace.

Nezabudnite na prevenciu

Okrem dôkladného zabezpečenia skladových priestorov pravidelne kontrolujte a regulujte podmienky v hale. Zásadná je najmä teplota, vlhkosť a množstvo kyslíku medzi uloženými zrnami – pri prekročení medzných hodnôt v obilkách štartujú biologické procesy, ktoré dokážu celú várku znehodnotiť. S udržaním podmienok vám pomôže dôkladná izolácia haly, s ich nastavením ventilačné a chladiace systémy.