Udržanie stálej teploty v hale: pomôže vám audit aj automatika

vyrobna_hala_zajacia_dolina_I_8

Stála teplota je neoddeliteľnou súčasťou väčšiny logistických a výrobných prevádzok. Vykurovanie a chladenie je energeticky náročné, zaťažuje životné prostredie a stojí nemalé peniaze. Montovanú halu je preto potrebné upraviť tak, aby k zbytočným tepelným stratám nedochádzalo.

Akémukoľvek rozhodnutiu by malo predchádzať zhodnotenie doterajšej prevádzky. Pomôže vám vytipovať možné úniky tepla a prísť s návrhom riešenia. Následné úpravy musia:

  • ctiť nároky prevádzky a skladovaného materiálu
  • vychádzať v ústrety požiadavkam zamestnancov,
  • spĺňať zásady BOZP a legislatívne opatrenia,
  • byť finančne rentabilné.

Energetický audit

možnostiach úspory tepla najviac napovie energetický audit. Vo veľkých organizáciach je jeho uskutočnenie jednou z podmienok na spustenie prevádzky; menším firmám ponúka príležitosť na optimalizáciu výroby a údržby.

Hodnotenie spravidla vykonáva skupina odborníkov pod vedením energetického auditora. Posudzuje sa technický stav budovy, prihliada sa na účty za dodávky elektrickej energie a plynu. Súčasťou býva meranie teploty vo vytipovaných zónach.

Výsledkom auditu je návrh možných opatrení. O aplikácii jednotlivých riešení rozhoduje okrem iného ich finančná náročnosť a návratnosť – tak, aby sa investícia do úprav nesplácala desiatky rokov.

 

Stavebné úpravy

U montovaných hál je jedným z najčastejších riešení zateplenia objektu. Okná bývajú zdvojené, častá je inštalácia vzduchovej clony na rozhraní nákladnej rampy a vnútorných priestorov.

Podobné opatrenia sú nevyhnutné v prevádzkach s veľkým teplotným rozmedzím. Typicky ide o chladiarenske prevádzky, kde rozdiel teplôt medzi administratívnou a výrobnou časťou často dosahuje desiatok stupňov.

 

Opomínaný ľudský faktor

Na teplotu v hale má vplyv aj počet ľudí, ktorí sa v nej pohybujú. Kým ale v skladových priestoroch je dôležité udržiavať konštantnú teplotu, vykurovanie administratívnej časti nie je problém prispôsobiť (ne)prítomnosti zamestnancov.

Vykurovací okruh ponúka možnosti zapnutia (a vypnutia) v určitý čas. Pokročilejšie systémy využívajú senzory citlivé na infračervené žiarenie.