Skladovanie potravín ovplyvňuje ich kvalitu.

shutterstock_42554587

Predtým, než sa potraviny dostanú na pulty obchodov, prejdú dlhú cestu. Ich kvalitu zásadne ovplyvňuje predovšetkým vhodný spôsob skladovania. Ak sa zásady hygienickej nezávadnosti potravín nedodržia, vzniknú nepríjemnosti nielen na strane zákazníka, ale aj na strane predajcu a dodávateľa. Prečítajte si, aké sú základné pravidlá bezpečného skladovania plodín a hlavné parametre skladovacích hál.

Podľa Svetovej zdravotníckej organizácie zomrie každoročne na zdravotne závadnú potravu až 2,2 milióna ľudí po celom svete. Skazené potraviny spôsobujú najčastejšie hnačkové ochorenia, ktoré vedú k dehydratácii organizmu alebo zlyhaniu ľadvín či pečene. Jednotné pravidlá pre správne skladovanie potravín však neplatia, každá plodina vyžaduje svoj vlastný štýl zaobchádzania. Úlohu zohráva predovšetkým telpota, vlhkosť, dĺžka uskladnenia a prúdenia vzduchu.

Pred vonkajšími vplyvmi najlepšie ochránia oceľové budovy

Na zaistenie optimálnych podmienok sa v segmente skladovania často využívajú prednosti montovaných oceľových hál. Konštrukcia skladovej haly totiž najlepšie chráni tovar pred nepriaznivými vplyvmi počasia. Okná týchto stavieb sú rozmiestnené tak, aby na plodiny nepadalo priame slnečné žiarenie. Ich súčasťou sú aj ochranné siete proti hmyzu a vtáctvu. Priestor oceľových hál býva špeciálne rozdelený, aby sa zaistila dostatočná cirkulácia vzduchu a zabránilo sa množeniu plesní a škodcov.

Mäso sa skladuje oddelene, bylinky v temne

Pri skladovaní poľnohospodárskych plodín je potrebné zaistiť čisté, suché, ľahko vetrateľné a zároveň izolované prostredie. Obilniny a strukoviny je možné skladovať dlhodobo, naopak, olejniny, ďateľoviny a hľuznaté či buľvovité okopaniny umožňujú len krátkodobé uskladnenie. Ak je potreba ich skladovať dlhšie, musia byť zakonzervované. Pre bylinky a liečivé rastliny je ideálne temné prostredie s nižšou teplotou a obmedzeným prísunom vzduchu. Čo sa týka mäsa, to by malo byť uložené v chladiarenskom zariadení, samostatne, vo vhodnom obale a dostatočnej vzdialenosti od ostatných potravín. V prípade nesúrodého tovaru totiž hrozí, že sa vzájomne kontaminuje. V takom prípade sa tiež veľmi ťažko udrží optimálna skladovacia teplota.

Cestoviny postačí uchovávať v 10 °C, čerstvé mäso v 7 °C

Práve vyhovujúca teplota býva často alfou a omegou správneho skladovania. Distribútorské sklady preto bývajú rozdelené do niekoľkých sektorov pre jednotlivé druhy potravín. Kým múka, cukor, ryža, cestoviny a káva s čajom vyžadujú suché prostredie s teplotou 10-15 °C, zelenina a ovocie sa skladuje v 6-10 °C v chladných skladoch, ktoré sú vlhšie. Rozdiel však často panuje aj medzi jednodruhovými potravinami. Typickým príkladom je mäso. Zatiaľ čo čerstvé mäso je ideálne skladovať do do 7 °C, hydina sa uchováva do teploty 4 °C, mleté mäso zasa do maximálnej teploty 2 °C.

Najrýchlejšie sa zo skladov musí expedovať mäso a mliečne produkty

Rozhodujúca je aj dĺžka uskladnenia. Mäso a výrobky z neho vydržia maximálne 2 dni, mliečne produkty 2 dni, maslo týždeň a vajcia 14 dní pri teplote 0-8 °C. Mliečne výrobky sa skladujú v špeciálnych uzavretých nádobách vybavených chladiacimi kruhmi, ktoré sú náhradným zdrojom energie, ak by došlo k výpadku elektrického prúdu  v sklade. Najdlhšie vydržia v sklade mraziarenske výrobky a suché potraviny. Pri správnej mikroklíme si udržia kvalitu aj po dobu niekoľkých týždňov.

Ovocie vyžaduje pri skladovaní špeciálnu starostlivosť

Samostatnou kapitolou je skladovanie exotického ovocia. Ovocie dovezené z trópov vyžaduje dobre vetrateľné, vlhké a chladnejšie prostredie. Vlhkosť vzduchu by sa v tomto mieste mala pohybovať až okolo 80 %. Dbať je nutné aj na správne uloženie ovocia, ktoré by sa malo skladovať len v jednej vrstve a nesmie sa vzájomne dotýkať. Priestor medzi jednotlivými kusmi by mal byť aspoň 5 centimetrov. Optimálna teplota na skladovanie exotického ovocia je 8-15 °C. Zaujímavosťou tiež je, že citrusy tak chladné prostredie nevyžadujú a lepšie sa im darí pri izbovej teplote. Špeciálnu starostlivosť vyžadujú banány. Tie by mali byť skladované v atmosfére s ethylénom, aby pomaly dozrievali, pretože sa zbierajú ešte nezrelé. V prípade hroznového vína sa odporúča namočiť stopky do nádoby s vodou, aby vydržali dlhšie čerstvé a šťavnaté.