Hygienické desatoro v montovaných halách

Súčasná kríza súvisiaca s pandémiou nového koronavírusu má vplyv v podstate na všetky štáty sveta, Európu nevynímajúc. Ušetrení nie sú ani mnohí zamestnávatelia, ktorí musia čeliť obavám svojich zamestnancov. V montovaných halách sa navyše často nachádzajú prevádzky, v ktorých ľudia prichádzajú navzájom do úzkeho kontaktu. Pripravili sme pre vás preto desatoro základných poučiek a odporúčaní, ktorými by ste sa mali riadiť.

 

1) Škoľte zamestnancov

Aj keď ide o základy hygieny, ľudia majú tendenciu nedodržiavať ich, respektíve si ani neuvedomujú, že robia niečo nesprávne. Zamestnanci by si mali ruky pravidelne umývať mydlom, najlepšie antibakteriálnym. Ak to výkon práce nedovoľuje, mali by byť k dispozícii dezinfekčné gély. Nezaškodí si pripomenúť aj zásady techniky správneho umývania rúk. Na pracovisku by sa mali objaviť aj letáčiky s overenými informáciami o súčasnej epidémii.

 

2) Propagujte zásady správneho kýchania a kašľania na pracovisku.

Kýchať a kašľať by sa malo zásadne do jednorazovej vreckovky. Je vhodné, aby boli na pracovisku k dispozícii, rovnako ako uzatvárateľné odpadkové koše.

 

3) Zázemie pre zamestnancov pravidelne upratujte a dezinfikujte prostriedkami s vysokým virocidným účinkom.

Najmä dbajte na dôkladné upratovanie kuchyniek, šatní, jedální a ďalších priestorov, kde sa zdržiava väčšie množstvo ľudí. Nezabúdajte na dezinfekciu kľučiek, úchytiek, kávovarov, rýchlovarných kanvíc.

 

4) Nezabúdajte ani na dezinfekciu pracoviska,

či už je to prostredie výrobnej haly alebo pracovnej dosky stola. Poskytnite zamestnancom jednorazové utierky, aby si mohli pracovisko sami priebežne čistiť.

 

5) Ak to náplň práce nutne nevyžaduje, odporúčajte svojim zamestnancom obmedziť osobné stretnutia a schôdzky.

Namiesto toho môžu voliť telekonferencie, videohovory alebo telefonické rozhovory.

 

6) Ak to práca dovoľuje, povoľte časti zamestnancov home office.

Primárne je totiž minimalizovať počet ľudí na pracovisku.

 

7) Apelujte na zásady zdravej výživy, ktorá podporuje posilnenie imunity.

Ak máte k dispozícii vlastnú jedáleň, preferujte na jedálnom lístku ovocie a zeleninu.

 

8) Na toaletách pravidelne dopĺňajte zásoby mydla a jednorazové utierky.

 

9) Zdôrazňujte, aby zamestnanci s chrípkovými príznakmi zostávali doma. Nemusí ísť iba o COVID-19, prevencia je dôležitá aj za iných okolností.

 

10) Dôležité je o prijatých opatreniach zamestnancov včas a transparentne informovať. Znižuje sa tak stres, posilňuje imunita a pozitívne myslenie.