Ako vyzerá poľnohospodárov rok? Na jeseň žne, ale aj sadí

borga_build_with_borga_building_process_slide1

Jeseň bola v našich podmienkach odjakživa obdobím hojnosti, ale aj tvrdej práce. V období od septembra do novembra je totiž potrebné zožať väčšinu na jar zasadených plodín, pole pripraviť a osiať ju ozimnou zmesou. A medzitým si nájsť čas na uskladnenie úrody.

Žatva je najnáročnejšie obdobie poľnohospodárovho roku

Koncom augusta začína poľnohospodárom najnáročnejšie obdobie roku. Týždne príprav vrcholia žatvou, ktorá ani v dnešnej dobe ťažkej mechanizácie nie je prechádzka ružovou záhradou. Plody sa triedia, nekvalitné kúsky putujú na zaoranie, je ich ale možné využiť aj na výrobu bioplynu. Koniec žatvy je v znamení dožiniek, vo vinárskych oblastiach je v plnom prúde zasa vinobranie. To ale neznamená, že by snáď vinári koncom novembra mohli položiť nohy na stôl, napríklad hrozno na ľadové víno musí prejsť hlbokým mrazom. Nie je preto neobvyklé, že sa vo vinárskych oblastiach oberá šťavnaté víno aj deň pred Štedrým večerom.

Pôdu je potrebné pripraviť

Ani po žatve poľnohospodárske práce nekončia. Pole je potrebné zorať a pohnojiť, nasleduje sadenie ozimných plodín. Patria medzi ne klasické obilniny, akými sú jačmeň, žito, a napríklad aj nie príliš populárna repka olejná. Počas septembra a októbra sadia roľníci aj semená rastlín takzvaných kŕmnych zmesí – ďateliny či kelu. Na jar potom túto dôležitú zložku krmiva mnohých hospodárskych zvierat žnú.

Nesprávnym skladovaním vznikajú problémy

Dôležité je potravu nielen vypestovať a zožať, ale aj správne skladovať. Každá plodina si žiada trochu iné podmienky. Platí ale pravidlo, že plody musia byť uskladnené v suchej poľnohospodárskej hale s minimálnym prístupom škodnej zveri.

Ohľadom skladovania je toho mnoho, čo musí mať správny hospodár na pamäti. Napríklad zemiaky vyžadujú tmu a teplotu v rozmedzí 3 až 5 °C, jablká zasa vyššiu relatívnu vlhkosť vzduchu. Umenie nastaviť správne podmienky je pre trvanlivosť plodín zásadné. Len tak sa totiž môžu v kvalite biopotravín objaviť na našom stole.